Uddannelsen frem.jpg

Der er brug for flere faglærte

"Vi skal ikke lade os træde under fode af akademikerne" lød det fra Nadja Wolff, næstformand for Erhvervsskolernes Elev-Organisation, da hun den 10. marts holdt oplæg for medarbejdere fra SOSU Sjælland og praktikken under overskriften Hvordan gør man SOSU-uddannelserne attraktive.

Den pointe leverede hun sammen med andre centrale budskaber:

  • Vi skal allerede fortælle om vores uddannelser til børn og deres forældre fra 4. klasse
  • Undervisningen SKAL være praksisnær
  • En idé at bruge de erfarne elever til at hjælpe de mindre erfarne
  • Vi skal skabe et endnu tættere samarbejde mellem skole og praktikken.

Se billeder i galleriet under artiklen

"Du er ikke dum nok til at blive tjener"
Sådan hørte Nadja beskeden, da hun selv sad overfor en vejleder i folkeskolen. Hun var skoletræt og havde haft det rigtig svært i folkeskolen. Derfor ville ud gerne ud og prøve noget andet og så tjenerfaget som en god mulighed. Men karakterene var "for høje".

Historien fortæller flere ting ifølge Nadja. Helt åbentlyst, at der er mange fordomme om erhvervsuddannelserne. Selv blandt vejlederne. Nadja mener, der er en tendens til, at vejlederne ser mere på karakterbladet end på den person, de sidder overfor. 

Udover fordommen over for erhvervsuddannelserne, var det også et hårdt slag for Nadja at høre ordet dum i forhold til sit videre uddannelsesvalg. Hun har altid fået at vide, hun var dum, og så at skulle høre, at hun ville blive endnu dummere af at læse det, hun drømte om at blive. Det var nedtrykkende.

Heldigvis var der opbakning hjemmefra, så Nadja gik i gang med tjeneruddannelsen.

Vi skal ikke lade os træde under fode
Udtrykket om ikke at lade sig træde under fode kommer fra Mattias Tesfaye, som er tømrer, politiker og stor fortaler for, at Danmark har brug for flere faglærte og færre højtuddannede.

Mattias Tesfaye har skrevet bogen Kloge hænder, som bl.a. handler om at bruge hænderne som vejen til hovedet.

Det er noget, Nadja taler meget om denne dag. Elever på erhvervsuddannelser er gode til at tænke med deres hænder. Og hvordan skal dem med lange uddannelser, som i samfundet høster mere prestige, kunne få lov at udfylde deres også vigtige arbejde uden de faglærte?

Hvem skal passe deres børn? Hvem skal sørge for, de kan holde forretningsmøder med forplejning og rene glas? Hvem skal passe deres forældre, når de ikke selv kan mere? 

Alle uddannelser er vigtige for at få samfundet til at hænge sammen. Og alle uddannelser kræver et godt hoved. Nogle også gode hænder.

Praksischok
Ifølge Nadja er der en række ting, skolen og praktikken skal tænke over, når de har elever. Helt grundlæggende skal der være et tættere samarbejde mellem skolen og praktikken. Eleven skal på alle måder kunne se en sammenhæng.

Man må ikke undlade at fortælle om virkeligheden uden for skolen, påpeger Nadja. Hun fik selv et praksischok, da hun skulle ud i sin første praktik. Det var 12 timers vagter, hvor hun kravlede hjem. Ikke nogle arbejdstider, hun var vant til fra skolen. Og det var der ingen, der havde sagt noget om.

Praksischokket bestod også i overgangen fra at være tjener på skolen til at være tjener på en restaurant med travlhed, chefer og kunder. Pointen er, at som soldat kan du godt lære at skyde på en skydebane, men det er noget helt andet at skulle skyde, når du ligger midt i en krigszone og målet er rigtige mennesker og ikke skydeskiver.

Her peger Nadja på nødvendigheden af at få styrket den praksisnære undervisning. Helt konkret foreslår Nadja, at nye eleverne kommer ud på arbejdspladserne og følger mere erfarne elever, så de får et realistisk billede af praksis. 

Derudover lyder rådet også, at praktikken skal give input til skolen om, hvad det er, der er brug for i praksis, og skolen skal følge mere op på de enkelte elever med studiesamtaler løbende.

For mange unge er uddannelsesvalget et ikke-valg
Gymnasiet er for mange (også alt for mange) valget efter folkeskolen. Og for de fleste er det ureflekteret. Det er jo fint for dem, som valget er rigtigt for, men ærgerligt for dem, der måske hellere skulle have valgt en erhvervsuddannelse og nu må trækkes gennem år i en uddannelse, de ikke holder af.

Problemet er, at det er for sent at begynde at vise de unge andre muligheder, når de først er nået til de store klasser, mener Nadja. Vi skal allerede som erhvervsuddannelser "have fat i dem" i fjerde klasse. Og ikke mindst deres forældre. For hvis forældrene har gået i gymnasiet, ser de det også som den vej deres børn skal gå. Dvs. det er helt naturligt som en del af familieforståelsen tidligt, at barnet ses som gymnasieelev langt før 8., 9., 10. klasse.

For at de elever, som bryder med forældrenes og omverdenens forventninger om en gymnasieuddannelse og vægler fx SOSU i stedet for, skal komme så godt igennem som muligt, kræver det særlig opbakning fra skolen. Vær opmærksom på lige præcis de unge, lyder rådet fra Nadja.

SOSU Kasper er vejen frem
Der er kamp om de unges opmærksomhed, når de skal vælge uddannelse. Derfor skal erhvervsuddannelserne bruge de bedste måder at vise deres fag på. Her trækker Nadja et eksempel frem. Kasper som er elev på en SOSU-skole, og som skrev et læserbrev, der hed Hvorfor ser I ned på os? Hans gribende fortælling om sin stolthed over sit fag gik landet rundt. På de sociale medier og ikke mindst i God Morgen Danmark.

Ambassadører som Kasper er supervigtige. Derfor lyder opfordringen fra Nadja, at vi i faget skal gå ud og være super stolte. Vise vi er det. Fortælle om det. For der er brug for det. Og brug for de faglærte.

En anden måde at vise vores fag på er via DM i Skills, som holdes hvert år, og hvor SOSU også deltager. I år var SOSU Sjælland glade for også at have et par kanondygtige elever med.

Kontakt en vejleder topbillede Se mere
Kontakt en vejleder

Kan du ikke finde nok information på hjemmesiden, så er du velkommen til at kontakte en vejleder

Lisbet taler og smiler med borger.jpg Se mere
SOSU Skills

Hvert år er der SOSU Skills. Her konkurrerer de bedste SOSU-assistentelever mod hinanden foran et live-publikum. Det er en kanon oplevelse!