Betydningsfulde andre.jpg

Lisbet Zornig om svigt og overgreb

Den 26. januar havde FOA arrangeret et oplæg på SOSU Sjællands afdeling i Greve med tidligere børnerådsformand, forfatter til bogen Vrede er mit mellemnavn og kendt fra DR dokumentaren Min barndom i helvede. Både bogen og dokumentaren handler om Lisbeths Zornigs barndom med svigt fra systemet og forældre og seksuelle overgreb i hjemmet præget af massivt alkoholmisbrug og vold.

Se billeder fra foredraget i galleriet nedenfor.

Da faren flyttede blev det slemt
Som tre-årig forlader Lisbeths far moderen og deres fire små børn. Lisbeth som den yngste og hendes tre brødre. Hjemmet er allerede præget af druk, men da moderens nye kæreste flytter ind, bliver alkoholen ledsaget af vold. Vold mod moren og brødrene. Og seksuelle overgreb mod Lisbeth. Moderen "ser til" uden at gribe ind. Hun er selv dybt alkoholiseret og bliver udsat for vold, der er så brutal, at Lisbeth frygter for moderens liv.

Budskab til SOSU-elever: Reager og bid jer fast
Sådan fortæller Lisbeth Zornig de mange SOSU elever, der er mødt op for at høre hendes historie. En historie der som sagt er præget af en barndom med svigt fra voksne, som skulle tage sig af hende.

Se Lisbeth Zornigs Power Point

Men hun fortæller også om de voksne, der kom til at gøre en positiv forskel i hendes liv. Om naboen hun drak kakao hos, om læreren der havde hende boende i et halvt år og om pædagogen Karen på det sidste opholdssted. Karen blev helt afgørende for, at Lisbeth i dag har brudt et fem generationer lang kæde af negativ social arv.

Og her er hovedbudskabet til SOSU-eleverne. ”I skal have modet til at lytte til jeres observationer. Måske møder I et barn i et hjem eller i psykiatrien eller i børneinstitutionen, der har brug for, at nogen ser dem. Hav modet til at reagere på det. Og bid jer fast. Stol på jeres fornemmelse”, lød opfordringen fra Lisbeth Zornig.

Lisbeth kom videre men har stadig ar
I dag har Lisbeth fem velfungerende børn. Hun har en universitetsuddannelse og driver Huset Zornig, som arbejder på at fremme socialt udsatte menneskers vilkår. Hun slæber stadig rundt på ar på sjælen efter sin barndom. Hun har stadig svært ved at knytte bånd til andre. Hun knytter” tynde tråde”. 

Men meget går bedre.  Fordi hun har talt om det. Bearbejdet det. Og ikke mindst fordi hun har mødet nogle voksne, som tog sig af hende. Lyttede til hende. Forstod hende. At bryde med den negative sociale arv kommer ikke af sig selv. Det kræver nogle betydningsfulde andre, som Lisbeth udtrykker det.

Nyttig viden
Vrede er mit mellemnavn, bog af Lisbeth Zornig (to nye kapitler er kommet til efter første udgave. Om livet efter de 20 år)

Børnenes IT-fond, som har til formål, at alle anbragte børn og unge skal have deres egen bærbare computer, så de som andre børn kan deltage i skolearbejde og socialt liv på nettet

De brændte børn, dokumentarserie på TV2

Min barndom i helvede, dokumentar på DR om Lisbeth Zornigs barndom og ungdom

 

Topbillede til hjemmeside.jpg (1) Se mere
Vores uddannelser

Tag en uddannelse i livskvalitet. Vi leder efter dem, der vil andre det godt. 

Lisbet taler og smiler med borger.jpg Se mere
SOSU Skills

Hvert år er der SOSU Skills. Her konkurrerer de bedste SOSU-assistentelever mod hinanden foran et live-publikum. Det er en kanon oplevelse!